יום שלישי, 26 באוקטובר 2021

זוכת מדלית זהב באולימפיאדה למתמטיקה - יהל מנור


ברכות ליהל מנור, על הזכייה במדליית הזהב באולימפיאדת המתמטיקה הבין-לאומית.

באוגוסט התקיימה אולימפיאדת המתמטיקה הבין-לאומית בה זכתה נבחרת ישראל ב-6 מדליות - 3 זהב (!!), 2 כסף ו-1 ארד לראשונה משנת 1979 ישראל דורגה בעשירייה הראשונה- במקום ה- 7 בעולם (לפרטים המלאים באתר התחרות)

יהל, בת 17, סיימה הקיץ את לימודי התיכון בכיתת המחוננים בבית הספר לאו בק בחיפה. בשנה האחרונה היא היתה שותפה למחקר פורץ דרך בטכניון, בהובלת פרופ' עדו קמינר מהפקולטה להנדסת חשמל ומחשבים ע"ש ויטרבי וזכתה בהישג נדיר לגילה כשהמאמר התפרסם בכתב העת היוקרתי Nature. המחקר, הניב אלגוריתם שיצר השערות מתמטיות, חלקן בלתי מוכרות. מנור השתתפה במחקר כחלק מלימודיה בתוכנית "אלפא", ואף גילתה מבנה אלגברי חדש המתחבא בתוך קבוע קטלן.
למאמר ב-Nature  

ההישג של יהל מרשים ביותר, ברוב האולימפיאדות למתמטיקה (וגם לפיזיקה) יש בנות מעטות שמגיעות לשלבים המתקדמים ולמדליות זהב כמעט שלא. בעצם בכלל, יש פחות נערות שנבחנות במבחני הסינון הראשונים לאולימפיאדות האלו.

זו כנראה גם הסיבה שבגללה יצרו אולימפיאדה נוספת נפרדת במתמטיקה לבנות (EGMO - אולימפיאדה אירופאית) שבה גם זכו השנה באפריל במדלית זהב - נגה פרידמן ובמדלית כסף - יערה שולמן.
באוליפיאדה הבנילאומית לפיזיקה השנה זכתה נבחרת ישראל ב4 מדליות כסף ומדלית ארד. את מדלית הארד קיבלה רעות גולדברג.

לשמחתי ראש הממשלה בנט ושרת החינוך התייחסו לזכיות ואף הזמינו את משתתפי הנבחרות השונות לקבלת פנים, בניגוד לשנים קודמות שבהן לא היתה התיחסות מצד ראש הממשלה לבני הנוער הזוכים באולימפיאדות למדעים ולמתמטיקה אלא רק להשגים ספורטיביים (לזכותו של הנשיא לשעבר רובי ריבלין ייאמר, שהוא הזמין את הנבחרות במשך השנים לקבלות פנים אצלו).

מתוך מגזין הטכניון


מצאתי כאן סרטון על הזוכים במדליות בתחומי מתמטיקה, פיזיקה ומדעי המחשב שקצת נותן אפשרות להכיר אותם.

למה יש פחות בנות שמגיעות לנבחרות הנשלחות לאולימפיאדות האלו?
אני לא חושבת שיש איזושהי אפליה, אני גם יודעת שנעשים מאמצים לתמוך בבנות שכבר נמצאות בשלבים מתקדמים בתהליכי המיון כדי שהן לא יוותרו מעצמן (הם מתאמנים לאולימפיאדות כשנתיים, זה דורש הרבה השקעה, אמונה, ביטחון ביכולות ורצון להתחרות, ומהבנות זה דורש גם להיות בסביבה שרוב המתחרים בה הם בנים).
יש מין משפך כזה שבו מגיעות מעט בנות למיונים הראשוניים ובהמשך התהליך רובן נופלות או נושרות. למה לא מגיעות יותר למיונים? אולי לא חשופות מספיק, אולי כיוון שבאופן כללי בנות עובדות יותר טוב בצוות ויש להן פחות יצר תחרותי (ידעתם.ן שככל שלאדם יש יותר טסטוסטרון בדם הוא יותר תחרותי?), אולי אין מספיק דחיפה מהסביבה (מורים, הורים). גם כדאי להזכיר שבתחום של פיזיקה מוגבר או מדעי המחשב מוגבר יש באופן כללי רק כשליש בנות.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה